Veljet

Welkom bij de Showcase

Fons van den Oever
Fontys Hogeschool, Eindhoven
30-12-2022

STARR-methode

Leergierig als ik ben, heb ik altijd al passie gehad voor het ondernemen. Het leren en creëren van bepaalde onderwerpen online heeft mij altijd aangesproken. Na het onder de knie krijgen van bepaalde programma’s en het ontwikkelen van kleine websites voor evenementen (zwart), dacht ik, ik moet hier iets mee gaan doen. 

Ik heb alle informatie die ik nodig had verzameld, eventueel nog de keuze overwogen om ergens te gaan werken als bijbaantje, zolang het maar met marketing of websites had te maken. Ik heb gesproken met mensen die ik kende over het ondernemen, wat waren de voordelen? Wat waren de nadelen? 

Na wikken en wegen wist ik het eigenlijk al vrij zeker. Ik wil ondernemer worden, ik wil een bedrijf starten waar ik trots op ben. Ik wil mijn passie creativiteit, leergierigheid ergens in kwijt kunnen, iets op bouwen. 

Met als resultaat, Veljet. Ik heb mij ingeschreven bij de KvK en tot de dag vandaag ben ik aan de weg aan het timmeren met Veljet, een digitaal bureau. Veljet staat voor broers in het Fins, aangezien ik vaak samenwerk met mijn broer die ook ZZP’er is. Binnen twee jaar heb ik tot nu toe een omzet bereikt van ongeveer 30k. Daar ben ik trots op, maar ik ben nog lang niet waar ik wil zijn. 

Competentie 1

Sturen en reguleren van de eigen ontwikkeling ten aanzien van leren, resultaatgericht werken, initiatief nemen en zelfstandig optreden, flexibiliteit.

STARR-methode

Aangezien ik werk met verschillende plugins voor WordPress en content management systemen behoor ik tot verschillende groepen online. Binnen deze groepen reageer ik op vragen van andere, maar post ik ook mijn eigen bijdrages.

Ik behoor tot groepen zoals de Elementor Community, SEO & WordPress Community en de Webflow Community. Hierin beantwoord ik vragen over hoe specifieke onderdelen ontwikkeld moeten worden, maar ook vragen zoals de online vindbaarheid en snelheid van een website.

Met meer dan 50 berichten per Community probeer ik te leren en terug te geven aan de kwaliteit en professionaliteit van de verschillende community’s. Met een actieve houding en een half uurtje per dag bekijk ik wat ik terug kan geven aan de groepen. Daarnaast plaats ik af en toe mijn eigen vraag om feedback of kritiek zodat ik verder kan ontwikkelen in mijn beroep.

Op mijn berichten wordt vaak gereageerd, zo is ook te zien in de afbeelding hierlangs, ik heb een tijdje de badge gedragen van: conversation starter, aangezien op mijn posts of vragen meerdere discussies ontstonden. Daarnaast heb ik enkele feedback gekregen op mijn projecten en heb ik deze punten verwerkt. Ik draag nog steeds mijn steentje bij aan deze groepen en haal hier ook mijn voldoening uit. Ik kijk terug op een goede start van 2021 en 2022, qua bijdragen en leermomenten uit de groepen. Ik blijf hier voorlopig nog even rondhangen en rondneuzen!

Competentie 2

Leveren van een bijdrage aan de verdere professionalisering van de branche door middel van actief lidmaatschap van beroepsverenigingen, publicaties, bijdragen aan congressen, enzovoorts.

STARR-methode

Zoals al duidelijk heb ik dus een eigen onderneming genaamd Veljet. Ik heb in 2021 een project binnen gehaald van een bedrijf met een omzet van ongeveer 40 miljoen en waar 50+ medewerkers in dienst waren. Nadat de offertes getekend waren kreeg ik al gauw weinig tot geen gehoor meer van het bedrijf. Het tijdsbestek van het project was 2 maanden.

Na enkele mailwisselingen en telefoontjes werd mij al gauw duidelijk dat er geen marketing afdeling was binnen het bedrijf. Dit werd al snel vertaald naar een deadline die verzet moest worden, aangezien niemand mij verder kon helpen met het project.

Ik heb hulp ingeschakeld van partijen waarmee ik nauw samenwerk om te vragen hoe zij hier mee om zouden gaan. Het advies wat ik voornamelijk kreeg was om te schakelen met de eigenaar, aangezien hij de beslissingen zou maken en zodat ik er voor kon zorgen dat de bal niet bij mij kwam te liggen.

Na de uitleg, werd al snel duidelijk dat er intern niet de mogelijkheid was om grotere sprongen te nemen. Dit zou resulteren in een vertraagd project waarvan niet precies duidelijk was wanneer dit afgerond zou worden.

Ik heb daarom de beslissing gemaakt om aan te geven dat ik verschillende aspecten op kon pakken zodat dit versneld kon worden. Dit heeft uiteindelijk in een meerprijs voor het bedrijf gezorgd, maar daardoor was de website en alles eromheen sneller klaar.

Het uit eindelijke resultaat mag er naar mijn mening zijn. De website die nu staat heeft al meer dan 1500 bezoekers gehad en is dit jaar in november gelanceerd. Van het project heb ik veel geleerd, namelijk mijn aanname dat zo’n groot bedrijf alles goed op orde zou hebben niet juist was. Dit biedt kansen zolang je dit professioneel en op een adequate manier oppakt en communiceert.

Competentie 3

Omgaan met onverwachte gebeurtenissen, die processen verstoren en reageren op adequate wijze met hulp van derden.

STARR-methode

Mijn aller grootste valkuil, slechte eigenschap of hoe het ook genoemd wordt is altijd al plannen geweest. In mijn chaotische brein vind ik het ontzettend lastig om een juiste en gestructureerde planning op te zetten, maar ook te bedenken. Dit probleem heb ik al sinds ik begon aan mijn schoolcarrière bij het VMBO.

Ik ben gaan kijken naar waar het probleem eigenlijk ligt, ik kom al snel tot de conclusie dat ik teveel verschillende aspecten tegelijkertijd oppak. Hierdoor vergeet ik sommige dingen die ik eigenlijk meteen moet noteren of moet inplannen.

Ik ben op zoek gegaan naar programma’s, video’s en tools om het plannen voor mij makkelijker te maken. Allereerst ben ik begonnen met het structureren van mijn werkzaamheden. Hiervoor ben ik bij de tool Trello & Apple iCloud gekomen. Ik probeer al mijn taken concreet in te plannen. Wanneer ik een afspraak maak, gebruik ik Siri direct om het in te plannen. Binnen Trello zorg ik dat ik de juiste informatie bundel om in het vervolg goed te kunnen starten. Daarnaast gebruik ik nu voortaan Notion, hierbij maak ik databases die ik kan koppelen aan specifieke elementen. Zo heb ik een tabje voor klanten, werk, projecten en privé. 

Het resultaat naar mijn weten mag er wezen. Ik ben verbeterd in het plannen en structureren. Dit is terug te zien in de afspraken die ik maak, maar ook in de tikkies die ik op tijd betaal. Ik krijg terug van anderen, huh hoezo ben jij zo op tijd aanwezig? Waardoor ik de impressie krijg dat ik aan het verbeteren ben. Ook door het ondernemen worden zaken serieuzer genomen dan andere waardoor ik mij vast probeer te houden aan de planning die is opgesteld.

Het is een proces wat ik nog wel mee zal dragen, never the less kijk ik terug op een verbeterde ontwikkeling.

Competentie 4

Werken aan persoonlijke ontwikkeling op basis van een persoonlijk ontwikkelingsplan.

STARR-methode

Tijdens het semester export hebben Bob, Paloma en ik ons ingeschreven voor het project van Eric. Eric wilden onderzoeken of hij een sportcentrum kon opzetten in Kameroen. Hiervoor zijn wij uitgekozen naar aanleiding van onze inzending.

Om alles vanaf het begin in goede banen te leiden ben ik verkozen to aanspreekpunt van de groep. Zo heb ik mij bezig gehouden met de planning, de structuur, de taakverdeling en contactmomenten. 

Ik heb vaste contactmomenten met mijn groepje afgesproken. Wanneer er taakverdeling plaatsvond hebben we hier gezamenlijk een deadline voor gesteld. Daarnaast heb ik de contactmomenten met de begeleider Eric afgesproken om aan ieders wensen en verwachtingen te voldoen. Daarnaast heb ik het voortouw genomen om ervoor te waken dat producten of andere zaken niet afkwamen door op tijd een herinnering of contactmoment in te schieten.

Met als resultaat een 6,8 voor het project en een hele ervaring rijker. Ik zou nooit meer naar Kameroen terug gaan, dus deze kans heeft mij dat gelukkig wel gebracht. Daarnaast een hele management ervaring rijker. 

Ik kijk terug naar een zeer mooie ervaring. Tot mijn verbazing dat wij werden uitgekozen aangezien ik wist dat er veel studenten ook op dit project aasden. Gelukkig zijn wij het geworden en daar ben ik dankbaar voor. 

Competentie 5

Geven van leiding op resultaatgerichte wijze, onder begeleiding of supervisie, aan een eenvoudig bedrijfsonderdeel of project.

STARR-methode

Voor mijn minor heb ik Digital Marketing gevolgd op Strijp S. Tijdens de minor heb ik mee gedaan aan het project Chatbot bouwen. Bij dit project heb ik samengewerkt in een groepje van twee. Ik was verkozen tot de competente chatbot en mijn collega tot de warme chatbot.

Voor het project was het de bedoeling om te pionieren met welke manier van schrijven (competent of warm) het beste aansloot bij de doelgroep met als onderwerp; verstandskies trekken. 

Met het project ben ik strategisch en structureel te werk gegaan. Ik heb als eerste de juiste informatie online verzameld voor de bronnen. Daarna ben ik gaan uitzoeken wat als competent wordt ervaren. Specifieke woorden, manier van schrijven, met emojies of niet. 

Om scherp te blijven op het project heb ik de juiste vragen aan Mevrouw van Zeeland gesteld die ons begeleide tijdens het project. Niet alleen stelde ik kritische vragen, maar was mijn streven om een echt competente chatbot te bouwen op basis van het Neuro onderzoek van, van Zeeland. 

Ik kijk tevreden terug op het project, aangezien wij verkozen waren tot beste chatbot van de Minor. Niet alleen tot beste chatbot, maar ook onze pionieren heeft bij kunnen dragen aan het onderzoek wat publiekelijk is geplaatst. 

Ik heb een beoordeling van mevrouw van Zeeland gekregen met de bijbehorende feedback als referentiebrief. Een leerzaam en vooral leuk project.

Competentie 6

Nadenken en reflecteren over en verantwoording nemen voor eigen handelen wat wijst op betrokkenheid en kritische zelfbeoordeling.

STARR-methode

Voor de Minor Digital Marketing heb ik enkele beurzen bezocht om congressen bij te wonen. Ik heb gekozen voor de Big Data Expo. De expo waar data samenkomt met technische implementatie. De periode van het bezoeken van de Data Expo was tevens de periode van het schrijven en programmeren van mijn Competente Chatbot. 

Ik heb verschillende sprekers bezocht, zo ben ik naar Data to Advertisements gegaan, The Future of AI en meer verschillende sprekers. 

Leerzame momenten om congressen te bezoeken, ik had er eerlijk gezegd niet per se een feeling bij, maar het is zeer leerzaam en vooral immens. De sprekers vond ik soms iets te technisch waardoor ik het niet helemaal goed kon volgen. Sommige sprekers begreep ik goed en heb ik later nog eens opgezocht om een LinkedIn connectie te maken of om nog eens het gesprek na te luisteren. 

Competentie 7

Leveren van een bijdrage aan de verdere professionalisering van de branche door middel van actief lidmaatschap van beroepsverenigingen, publicaties, bijdragen aan congressen, enzovoorts.

STARR-methode

Naast school, mijn bedrijf en hobbies heb ik nog een andere passie. Dat zijn webshops, mijn moeder haakt graag en maakt van allerlei producten. Gehaakte bloemen, gehaakte kerstdecoraties tot aan gehaakte kraamcadeaus. Aangezien mijn moeder toch als hobby haken had, vroeg ik haar, wat ga je er nu mee doen? Daarop gaf ze het antwoord; geen idee, ik vind het gewoon leuk. Waarop ik antwoordde, zal ik anders een webshop bouwen en ze proberen te verkopen? Mijn vader lachte. Dat was voldoende voor mij om een webshop op te richten, met zo min mogelijk moeite om te laten zien dat het mogelijk is.

Ik ben begonnen met het idee, de naam en wat precies de doelstelling moest zijn op langere termijn. Mijn doelstelling was het behalen van meerdere #1 posities in Google, op specifieke producten of categorieën. Als snel kwam ik met de naam: Happy Huggs en het logo. Ik heb thuis een kleine foto studio gebouwd waardoor ik gemakkelijk de achtergronden automatisch kon uitknippen van de productfoto’s. 

Ik ben mij gaan orienteren op de markt en al snel wist ik zeker. Deze niche is behapbaar, vanwege de concurrentie ver achterloopt en waar weinig tot geen professionaliteit in zit. 

Halverwege oktober 2022 was de website klaar, in ongeveer 1,5 week had ik volledig alles ontwikkeld, van webshop tot aan verpakkingen tot aan de productfoto’s. Eind november met behulp van wat marketingtools had ik van de 67 pagina’s al 35 pagina’s geïndexeerd. Hierdoor kan Google de pagina’s ranken. 

22 oktober de eerste sale, na velen aanpassingen tussendoor op keywords en web aanpassingen was daar de eerste sale. Mijn vader en moeder geloofde hun ogen allebei niet, hoe kan het dat er überhaupt iets verkocht is laat staan dat hij pas net live is. 

Na nog meer onderzoek heb ik mijn moeder de opdracht gegeven om kerststallen te haken, hier was ze overigens al mee bezig. Volledig ingezet op de kerststallen die ieder €49,95 kosten, waarvan ik tot en met 30-12-2022 er maar liefst acht van verkocht heb. 

De totale omzet van het jaar 2022 was € 440,99. Met de grootste glimlach op mijn gezicht wanneer ik dit typ. Het is niet veel, maar ik was al tevreden met mijn eerste sale.

Ik haal ontzettend veel energie uit iets waarvan gezegd wordt, dat het onmogelijk is of waar geen succes te behalen valt. Tevergeefs, met motivatie en de juiste doelen kun je ver komen, dat blijkt.  

Ik kijk terug op een ontzettend leuk project, van € 0,00 naar € 440,99, binnen een paar maanden. Het geld kan mij nog niet eens zo interesseren het gaat erom dat ik de #1 posities in Google heb behaald. Dat ik een webshop heb die werkt, waarvan gezegd werd dat het niet zou werken. De verbaasde gezichten wanneer er denigerend wordt gezegd; dat levert toch niks op. Nee, dat klopt, maar hoe mooi en gaaf is het om te kunnen zeggen dat het wel werkt, dat er wel 450 bezoekers per dag op de website zijn. 

Meer erkenning heb ik niet nodig. 

Competentie 8

Formuleren van lange termijn doelen en deze vaststellen in overleg en tijdig tussentijds toetsen op haalbaarheid.

De website is te bezoeken via: Happy Huggs. Om de lezer van deze showcase tegemoet te komen, hierbij een kortingscode van 10% met de code: XYZ.

Happy Huggs,

Dé gehaakte knuffels webshop!

Grab your website review.

We’re happy to give you a professional review on your website to see what you can do to increase your online awareness.